Foto: Julia Lindemalm
Lina Arvidsson är författare och skrivpedagog bosatt i Malmö. Hon debuterade 2012 med ungdomsromanen Det borde finnas regler, som senare även blev filmatiserad. Lina älskar att hoppa vilt mellan genrerna, och har således hunnit testa både erotik (som alter egot Ariel Held), poesi och skräck. Diktsamlingen Vänligen bygg inga berg om att jobba som kassörska blev omtalad när den kom 2021. Nu har Lina slutat jobba på Ica och testar livet som frilans. Linas ambition när hon skriver är att det ska kännas – läsaren ska inte kunna värja sig! Och helst inte kunna sluta läsa heller.
Foto: Sven Lindahl
Boel Bermann älskar att utforska mänskligt mörker i världar i nära framtid. Hon debuterade 2013 med den kritikerrosade dystopiska romanen Den nya människan. Hon har gett ut tre romaner och medverkat i ett tiotal novellsamlingar samt Creepypodden med historier inom genrerna dystopi, utopi och science fiction. Hon medverkade även i SVT-serien År 1 miljon – berättelsen om din framtid. Boel Bermann har tidigare arbetat som journalist och redaktör på bland annat Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. Den kommande dystopin Tömd är hennes första roman på Kraxa förlag. Du hittar mer om Boel Bermann på boelbermann.se.
Foto: Camilla Centerwall
I sina berättelser utforskar Patrik Centerwall gärna det främmande – det märkliga och kanske obehagliga – som smyger sig in i vardagen och ställer verkligheten på sin spets. Patrik Centerwall debuterade 2013 med novellsamlingen Skymningssång. Nästa novellsamling, Minnen av en sång kom 2016 och ungdomsfantasyromanen Klockan och spegeln, 2018. Patrik är dessutom inte bara redaktör för novelltidskriften Brev från Cosmos, utan även en göteborgare av födsel och ohejdad vana som till vardags jobbar som kommunikatör.
Foto: Privat
Susanna Evert är född och uppvuxen i Solna, och bor med sin familj i södra Stockholm. Hennes skräcknoveller blandar ofta symbolik med det skeva och bisarra. Berättelserna utspelar sig för det mesta i förorterna till Stockholm eftersom det är de miljöerna hon känner bäst. Susanna är utbildad på skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola och har gått flera kurser på Skrivarakademin i Stockholm. Utöver skrivandet jobbar Susanna Evert med samhällsplanering.
Foto: Helena Berzelius
Sara Engström blandar det välkända med det mystiska, skruvar på verkligheten och undersöker effekterna av det. Hon skriver gärna om människans ljusskygga sidor och hennes berättelser ligger ofta i skärningspunkten mellan mörker, humor och längtan. Där det verkligen skaver. Sara debuterade 2020 med den prisbelönta romanen Falsksken, en unik framtidsskildring rotad i nordisk folktro där människorna är minst lika skrämmande som varelserna i skogen. Sara är bosatt i Uppsala och när hon inte skriver eller jobbar läser hon gärna dagböcker från 1700-talet och tar sticklingar av sina pelargoner. Du kan läsa mer om hennes författarskap på saraengstrom.se.
Foto: Hilda Lidén
Sedan debuten 2009 med Svenska Kulter har Anders Fager blivit en av Sveriges mest tongivande fantastikförfattare. Fager är en mångsidig författare, och hans verk omfattar inte bara romaner utan även barnböcker och den grafiska romanen Kråkorna, som nominerades till Augustpriset 2020. Utöver att skriva romaner och noveller har han även skrivit för tv, spel och teater. Dessutom undervisar Anders Fager i skräck, science fiction och fantasy vid Folkuniversitetet i Stockholm. ”Haga Video” är Anders Fagers första novell på Kraxa förlag.
Foto: Magnus Aronson
Susanne Gorne bor i Stockholm och arbetar sedan många år som kommunikatör i Svenska kyrkan. Hon har skrivit ett antal skräcknoveller, varav flera har blivit upplästa i Sveriges Radios Creepypodden. Med en bakgrund i kyrkans värld fascineras hon av de stora frågorna om godhet och ondska, mörker och ljus och hur allt detta kan rymmas samtidigt i en människa. De flesta av Susannes noveller har arbetslivet som fokus och de roller vi fastnar i där. Susanne har även arbetat som animatör, illustratör och tv-redaktör. Novellen Förrådet är Susannes första novell på Kraxa förlag.
Foto: Johan Sandin
Jenny Green kommer från Hällingsjö i Västsverige, men bor numera i Mölndal med sambo och katt. När Jenny var liten handlade de flesta av hennes berättelser om mystiska händelser och övernaturligheter, och det är fortfarande det hon tycker är roligast att skriva om – gärna i skogsmiljö. Det här är mitt nu är Jennys andra novell som ges ut på Kraxa förlag. Den första är Det nästan begripliga.
Tobias Grimstad föddes i Lidköping år 1988 med en norsk mamma och en svensk pappa. Fascinationen för fängslande berättelser kom tillsammans med skrivintresset tidigt in livet. Hans skrivlust ökade när han vann De la Gardiegymnasiets novelltävling, och år 2020 debuterade Tobias med romanen Malen. Mitt under arbetet med sin andra roman fick Tobias en idé som resulterade i en kuslig berättelse från sin hembygd, det blev novellen Hemmafruarnas raster. Ett vemodigt vykort från en svunnen tid där kaffet hölls lika varmt som skvallret.
Foto: Lovisa
Therese Henriksson bor med familj och gårdens alla djur i Mockträsk i Norrbotten. Hon växte upp med sin trapperpappas spökhistorier och vilda sagor och bestämde sig tidigt för att någon gång bli författare. Debuten kom 2015 med fantasyn Korpmåne på Opal. Sedan dess har det blivit flera titlar för unga, varav två har nominerats till Norrlands litteraturpris år 2019 och 2022. Hos Therese Henriksson får Norrbottens små byar, ödehusen och de lite kantstötta karaktärerna gärna ta plats i handlingen. Inte sällan med en krypande känsla av skräck.
Foto: Maria G Danielsson
Efter att ha utbildat sig till journalist på Södertörns högskola jobbade Nina Källmodin många år som tidningsjournalist, innan hon bestämde sig för att ta det skönlitterära skrivandet på allvar. 2018 debuterade hon med Den som står dig närmast och har efter det skrivit för både unga och vuxna. Noll dagar kvar är Nina Källmodins första roman på Kraxa förlag.
Foto: Eva Lindblad
Camilla Linde omfamnar mörkret och utforskar djupt mänskliga känslor som ensamhet och jakten på ett sammanhang i sina texter. Sedan debuten 2016 har hon etablerat sig som författare inom science fiction och skräck, främst för barn, med flera böcker och noveller i sitt namn. Hon skapar även rollspel, bland annat till Sagospelet och Drakar och demoner. Vid sidan av författarskapet arbetar Camilla som projektkoordinator på Röda Korsets Ungdomsförbund. Följ hennes skrivande på instagram: my_word_is_my_weapon
Lisa Marques Jagemark är uppvuxen i Borås och bor med sin familj i ett gammalt hus i södra Västergötland. Hon är verksam inom det litterära fältet som översättare (från franska och engelska till svenska), kritiker, kulturskribent och litteraturredaktör för ett antal dagstidningar. Lisa Marques Jagemarks berättelser utforskar teman som medvetande, mänsklighet och modernitet, med inspiration hämtad från såväl fornindiska epos som samtida vandringssägner.
2007 nominerades hennes novell Kråkbarn till Lilla Augustpriset. Novellen Välkommen till Astra Citys kundtjänst, hur kan jag vara till hjälp? är hennes första på Kraxa förlag. Hon finns också på lisamjagemark.com och @lisamjagemark.
Foto: Privat
Göteborgsförfattaren David A. McEwan blandar melankoliskt svenskt med excentriskt brittiskt i berättelser där han använder det övernaturliga och udda för att utforska teman som psykisk ohälsa, identitet och utanförskap. Vad innebär det att vara människa? Och vilka blir vi när det okända kommer knackandes på dörren? I hans berättelser levandegör fantastiken det vardagliga och vice versa. David A. McEwan debuterade med Doctor Who-novellen A stain of red in the sand.
Foto: Privat
Oscar Nilsson Tornborg är född och uppvuxen i Göteborg men är numera bosatt i Lund med sin familj. Efter fyra diktsamlingar, senast Fältstudier (2018), är Oscar Nilsson Tornborg aktuell på Kraxa förlag med en skräckroman. Idén föddes under sena kvällar på Gotland med Stranger Things på teven, och han såg framför sig en skräckberättelse i somrig gotlandsinspirerad miljö. Till vardags är Oscar Nilsson Tornborg verksam som lärare och handledare på Skurups folkhögskolas skrivarlinje.
Foto: Markus Olausson
Elin Olausson skriver fantastik på svenska och engelska och är särskilt svag för skräckgenren. Hon bor på den värmländska landsbygden med skogen alldeles utanför fönstret, och har alltid minst en bok på nattduksbordet. Hon har gett ut romanerna Silver och Gnistregn, novellsamlingarna Shadow Paths, Growth och Slottet Synd samt ett trettiotal fristående noveller.
Foto: Sotick Photography
Uppvuxen på en stadig diet av Stephen King-romaner är skräckgenren som hemma för Jonatan Olofsgård som debuterar med Sommaren tar slut. När han inte skriver bevarar han digital information för framtiden vid en större svensk myndighet. Utöver det har Jonatan Olofsgård gått på Skurups skrivarlinje och skrivit essäer åt Essätidskriften Poros och Socialmedicinsk tidskrift.
Foto: Nille Leander
En författare och programmerare som dras till kontrasten mellan ljus och mörker. Malin Rosenfrost har arbetat med allt från skräckspel till noveller, och hennes verk präglas ofta av att det finns både något vackert och otäckt med det skeva, det som hänger på en tråd.
Idén till Malins novell Har gått till sjön kom en kall februarikväll, när allt bara tycktes vänta på vårens intåg. Novellen bottnar i sorg, hur långt man kan gå för att låtsas att allt är normalt. Malin har gått på Författarskolan i Lund och bor med sin familj och katter i Lund.
Foto: Nicklas Herrera Hansson
Markus Sköld skriver berättelser som utspelar sig i gränslandet mellan det vardagliga och det övernaturliga.
Han debuterade 2012 med skräckromanen Där ute i mörkret och har utöver sina romaner medverkat i en rad novellsamlingar med berättelser inom genrerna skräck och science fiction. Markus Sköld är född och uppvuxen i Hofors, men är numera bo bosatt i Stockholm, där han till vardags jobbar med att skriva för datorspel.
Rikard Slapak, som bor mitt i den mörka västgötska skogen, är författaren bakom novellsamlingen "Nattskräck" (2022). Han har även bidragit med noveller till flera antologier. Fasorna i Slapaks berättelser dimper oftast ner i vardagen efter att han ställt sig frågan ”tänk om …”. Han är doktor i rymdfysik och arbetar som gymnasielärare i matematik och fysik. Skrivandet inom fantastiken är för honom en skarp kontrast till arbetet, och just kontraster tror han är viktigt i berättandet för att skapa engagerande historier.
Foto: Patrik Åkervinda
Karin Tidbeck bor i Malmö där hen skriver fantastik på svenska och engelska. Hen debuterade på svenska 2010 med novellsamlingen Vem är Arvid Pekon?, och på engelska 2012 med den utökade översättningen Jagannath, vilken belönades med Crawford Memorial Award och nominerades till World Fantasy Award. Karin Tidbeck har skrivit romanerna Amatka och The Memory Theater, och här även verksam som rollspelsskribent, översättare, textkonsult och skrivpedagog. På Kraxa förlag hittar du Sjung ingen psalm när jag är död, Gruvmaja och Kosmos till Kisel av Karin Tidbeck. Du hittar hen på www.karintidbeck.com.
Foto: Malin Bardenstam
Andreas Tullberg, uppväxt och bosatt i Lund, är lektor i mänskliga rättigheter vid stadens universitet. Som historiker disputerade han 2012 med en avhandling om Kongokrisen. Han har länge fascinerats av fantastikens förtrollade världar, med en särskild förkärlek för skräck och mystik från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.
Monica Zetterlund har alltid haft berättelser med sig, även innan hon kunde skriva. Det var inte givet att hon skulle bli läkare, men så blev det. En psykiatriker får förmånen att ta del av många olika öden och för Monica Zetterlund har inspiration och idéer samlats under åren. Hon dröjer sig gärna kvar i vad som kan hända när det till synes normala livet tangerar och till slut passerar gränsen till något helt annat. Något mer skruvat. Obehagligt. Skräckfyllt. Men också hur en individ hittar sin egen kraft, växer. Och hämnas.