PRESSMEDDELANDE 30  MAJ 2024

En idyllisk sommar förvandlas till mardröm i Oscar Nilsson Tornborgs skräckdebut Invasiva arter


Idag släpper Kraxa förlag Invasiva arter, den första romanen av den hyllade poeten – nu skräckförfattaren – Oscar Nilsson Tornborg. Boken tar oss till den idylliska ön Merkö där turister njuter av sol och bad. Men under ytan lurar något fasansfullt.

Lukas kämpar i det tysta mot sin tyranniska styvfar, Eva försöker hitta tillbaka till livet efter en förlust och Jens Larsson på den lokala macken gör en upptäckt som kommer att förändra allt. En parasit har invaderat hans kropp och är bara början på en invasion som hotar att förgöra alla som korsar dess väg. 


Invasiva arter är en nervkittlande skräckroman om förlust, längtan och mod. Om att konfronteras med det ofattbara och kämpa för överlevnad när allt man trodde på raseras.

 

Oscar Nilsson Tornborg om Invasiva arter:

”Jag behövde skriva något som jag kunde försvinna in i, något som roade och inspirerade mig. Idén föddes under sena kvällar på Gotland med Stranger Things på teven. Jag såg framför mig en svensk skräckhistoria som utspelade sig i en sommaridyll.”


Oscar Nilsson Tornborg är född och uppvuxen i Göteborg och bor idag i Lund med sin familj. Han är verksam som lärare och handledare på Skurups folkhögskolas skrivarlinje. Invasiva arter är hans skönlitterära debut efter fyra kritikerrosade diktsamlingar.


Om Kraxa förlag:

Kraxa förlag är ett litet förlag med fäste i Malmö och Ystad. Det grundades 2020 av två författare, Kristina Hård och Henrik Pettersson, som också undervisar på författarskolan vid Lunds universitet. Förlaget fokuserar på att publicera fantastik, inklusive romaner och noveller. Förlaget tilldelades 2024-års Anna von Schéele-stipendium med juryns motivering: ”Kraxa förlag har samlat flera starka namn i sina novellhäften med svensk fantastik, men noveller som medium har ofta svårt att nå ut. Det unga förlaget Kraxa är modiga som satsar ändå. Med Anna von Schéele-stipendiets hjälp kan novellerna nå fler läsare och lyssnare.”


För mer information:

Kristina Hård, Kraxa förlag

kristina.hard@kraxaforlag.se


Henrik Pettersson, Kraxa förlag

henrik.pettersson@kraxaforlag.seKraxa Förlag grundades 2021 av Kristina Hård och Henrik Pettersson. Vi specialiserar oss på spekulativ litteratur (fantasy, science fiction och skräck) och strävar efter att lyfta fram svensk och nordisk fantastik. Under 2022 lanserade vi våra första publikationer och har sedan dess fått positiv respons från både läsare, press och bibliotek.PRESSMEDDELANDE 17 MAJ 2024

Kraxa förlag tilldelas 2024 års Anna von Schéele-stipendium


Kraxa förlag är stolta och glada över att meddela att vi har tilldelats 2024 års Anna von Schéele-stipendium för vår satsning på att göra ljudnoveller av novellserien Kraxa novell! Med detta stöd kan vi nu ta nästa steg i vår vision om att göra fantastikgenren mer tillgänglig för en bredare publik.

 

”Det är så hedrande och kul att vi har tilldelats Anna von Schéele-stipendiet. Anna von Schéeles bidrag till ljudboksvärlden är verkligen inspirerande, och det känns fantastiskt att vårt arbete uppmärksammas på detta sätt till hennes minne”, säger Kristina Hård, som tillsammans med Henrik Pettersson driver Kraxa förlag.

 

"Med stipendiets hjälp kommer vi nu att kunna inkludera ljudnovellen i vår utgivning, vilket känns fantastiskt roligt. Att göra det möjligt för fler läsare att ta del av dessa otroligt bra berättelser!" fortsätter Kristina.

 

Vi på Kraxa förlag önskar även att vi kan bidra till att belysa det värdefulla arbete som små förlag gör för att inte minst introducera nya författarskap till svenska läsare. ”Med detta stipendium hoppas vi att det stora arbete i förlagsvärlden som många mindre traditionella förlag gör för litteraturen uppmärksammas,” avslutar Kristina Hård, förläggare på Kraxa förlag.


För mer information:

Kristina Hård, Kraxa förlag 

kristina.hard@kraxaforlag.se

 

Henrik Pettersson, Kraxa förlag

henrik.pettersson@kraxaforlag.se

 

 

Kraxa Förlag grundades 2021 av Kristina Hård och Henrik Pettersson. Vi specialiserar oss på spekulativ litteratur (fantasy, science fiction och skräck) och strävar efter att lyfta fram svensk och nordisk fantastik. Under 2022 lanserade vi våra första publikationer och har sedan dess fått positiv respons från både läsare, press och bibliotek.