PRESSMEDDELANDE 15 NOVEMBER 2022

Vintern kommer …


Klockan 03.14 den 11 januari upphör all kontakt med den lilla staden Lommensvik i södra Norrland. Journalisten Rebecka Corti beger sig dit och upptäcker en tom stad. Allt som är kvar är halvdruckna kaffekoppar och obäddade sängar. Vad har hänt?


Med Folktomt har Markus Sköld skrivit en rysare där mysteriet om vad som hänt med alla människor ger den största källan till rysningar, på samma sätt som vi kittlas av historier om vad som hände med människorna på segelfartyget Mary Celeste eller kolonin Roanoke där alla spårlöst försvann.


”Idén kom till mig för flera år sedan. Jag minns inte exakt när, men jag kunde se en övergiven stad framför mig, med halvdruckna kaffekoppar och tomma byggnader, och visste omedelbart att jag ville skriva berättelsen”, säger Markus Sköld om idén som blev rysaren Folktomt.


Boken är en fristående berättelse i Markus Skölds fiktiva version av Gästrikland, vilket gör att världen där hans tidigare böcker Kalldrag och Skuggfödd utspelas blir ännu lite mer utvecklad och detaljerad. Rysarskräcken Folktomt är Markus Skölds första bok på Kraxa förlag och den släpps idag. ”Jag är väldigt glad att Kraxa ville ge ut Folktomt”, säger Markus Sköld. ”Jag har stort förtroende för Kristina och Henrik. Det är uppenbart att de brinner för bra historier, och de vet vad de pratar om. Tillsammans har vi vridit och vänt på manuset till boken för att på bästa möjliga sätt lyfta fram berättelsen.”


Läs mer om Folktomt av Markus Sköld på www.kraxaforlag.se.Vilkar är Kraxa förlag?

Kraxa förlag drivs av Kristina Hård och Henrik Pettersson, två författare som älskar berättelser som lockar fantasin, ger rysningar längs ryggraden och söker svar bortom det uppenbara. Äventyret började hösten 2022 med romaner och noveller där skräck, rysare och science fiction tar plats.


För intervjuförfrågningar, recensionsex, bildmaterial eller mer information om boken eller förlaget, vänligen kontakta Henrik: henrik.pettersson[at]kraxaforlag.sePRESSMEDDELANDE 20 OKTOBER 2022

Noll dagar kvar – ny roman av Nina Källmodin


Det är en händelserik höst för Nina Källmodin – i september nominerades hon till Årets barndeckare 2022 i Crimetime Awards med böckerna Torpet och Källaren, och nu kommer hennes femte bok ut på Kraxa förlag! Romanen Noll dagar kvar har jämförts med Mats Strandbergs Slutet eftersom den utgår från frågan: Vad gör man när när man vet dagen för när allt i världen tar slut?


”Med Noll dagar kvar ville jag skriva en roman som undersökte vad människor skulle ta sig till och hur de skulle reagera på om jorden hade en utmätt tid kvar och det inte fanns någonstans att fly. Vad händer när hela mänskligheten bara kan vänta in slutet?” säger Nina Källmodin och fortsätter: ”Idén kom till mig redan i tonåren, när jag insåg att solen skulle slockna en dag och började fundera på hur det skulle vara att leva i en tid när solen är på väg att dö.”


Innan romanen Noll dagar kvar skrevs testade Nina Källmodin olika genrer för att utmana sig själva och se vad som gick att skapa. Snart hade hon skrivit en framtidsskildring för unga vuxna där stora nedräknare på gator och torg räknar ner till solens och därmed jordens sista dag. Medan de tre senaste böckerna (utgivna på Bonnier Carlsen) har haft en yngre läsekrets, skriver Nina Källmodin denna gång för äldre läsare än tidigare.


”Det går att ta ut svängarna mer både språkligt och innehållsmässigt när det är riktat till äldre läsare. Det går att lämna fler saker underförstådda”, säger Nina Källmodin som med detta ”debuterar” på Sveriges nya förlag för fantastik, som skräck och science fiction – Kraxa förlag. ”Det känns jätteroligt att vara en del av det fina startfältet på Kraxa, och framförallt att vara en del av en spännande satsning på svensk fantastik för en äldre publik. Det ges ut mycket fantastik för yngre men jag tror att Kraxa kommer att fylla ett hål när det gäller vuxna och unga vuxna”, säger Nina Källmodin.


Romanen Noll dagar kvar av Nina Källmodin är ute nu. Beställ ditt recensionsex av oss!Kraxa förlag drivs av Kristina Hård och Henrik Pettersson, två författare som älskar berättelser som lockar fantasin, ger rysningar längs ryggraden och söker svar bortom det uppenbara. Äventyret börjar hösten 2022 med förlagets tre första romaner – det handlar om skräck, spänning och science fiction. Dessutom ges även fyra noveller ut, bland annat en av Karin Tidbeck. Kraxa förlag vill lyfta det svenska fantastikundret och nå ut till fler läsare med fantastiska berättelser.


Läs mer om Kraxa förlag på kraxaforlag.se


För intervjuförfrågningar, recensionsex, bildmaterial eller mer information om boken eller förlaget, vänligen kontakta Henrik Pettersson på Kraxa förlag: henrik.pettersson[at]kraxaforlag.se

PRESSMEDDELANDE 13 OKTOBER 2022

Vuxna kan leva utan sina barn. De har gjort det förut ... 

Stark romandebut av Jonatan Olofsgård från Skurup 


Jonatan Olofsgård debuterar idag på Kraxa förlag med den psykologiska skräckromanen Sommaren tar slut, en roman som inte lämnar läsaren oberörd med sin skrämmande berättelse om Tom och Lea. Med romanen Sommaren tar slut utforskar Jonatan Olofsgård hur utlämnade barn är inför vuxenvärlden, men han skildrar det bortom det uppenbara.


”Jag litade aldrig på vuxna som barn. Det fanns något i tilltalet hos vuxna som irriterade. Som om deras uppmärksamhet var något man fick på nåder. En vuxens intresse kunde aldrig tas för givet”, säger Olofsgård när han berättar hur hans roman kom till. Han fortsätter: ”Och sedan var jag en dag vuxen med egna barn och hade bytt roll. Det var fröet till berättelsen.”


I Sommaren tar slut reser unga Tom och Lea med föräldrarna till sommarstugan för att bomma igen inför hösten. Morgonen därpå försvinner föräldrarna iväg på ett ärende men tiden går och föräldrarna kommer inte tillbaka. Utan mat och mobiltäckning blir till sist Udo, den gamle mannen med ögon av is, deras enda hopp om hjälp. Men vägen till Udos hus är lång och verkligheten är inte vad de tror ...


Att det är med en skräckroman är alldeles självklart för Jonatan Olofsgård som är uppvuxen med inte minst Stephen King-romaner.


”Jag växte upp på en diet av skräck från åttiotalet, fantasy och gamla sf-romaner. När jag för länge sedan började skriva var det just skräck som gällde”, säger Jonatan Olofsgård som när han inte skriver berättelser bevarar digital information för framtiden vid en större svensk myndighet.


Sommaren tar slut är en berättelse som griper tag i läsaren med ett kirurgiskt träffsäkert språk, om möten mellan världar – den ena mer gastkramande än den andra. En perfekt första bok för Kraxa förlag, Sveriges nya förlag för berättelser som tänjer på verklighetens gränser.


Kraxa förlag drivs av Kristina Hård och Henrik Pettersson, två författare som älskar berättelser som lockar fantasin, ger rysningar längs ryggraden och söker svar bortom det uppenbara. Äventyret börjar hösten 2022 med förlagets tre första romaner – det handlar om skräck, spänning och science fiction. Dessutom ges även fyra noveller ut, bland annat en av Karin Tidbeck. Kraxa förlag vill lyfta det svenska fantastikundret och nå ut till fler läsare med fantastiska berättelser.


Läs mer om Kraxa förlag på kraxaforlag.se


För intervjuförfrågningar, recensionsex, bildmaterial eller mer information om boken eller förlaget, vänligen kontakta Henrik Pettersson på Kraxa förlag: henrik.pettersson[at]kraxaforlag.se